Poly will be shutting down forever on June 30, 2021. Uploads will be turned off April 30, 2021. Download your library. Visit our Help Center for more information.
A Duna szerepe Mohács város életében
1 like
922 views
Share
A Duna szerepe Mohács város életében
1 like
922 views
„Népek találkozása a Mohácsi Dunánál” címmel 2014-ben nyílt meg a Kanizsai Dorottya Múzeum állandó kiállítása.
Mohács város lakosságának életében a Duna nagy jelentőséggel bírt, és bír a mai napig. Az itt élők számos munkalehetőséget találtak a folyónak köszönhetően, mivel a foglalkozások nagyrészt a vízhez kötődtek. A Duna mohácsi szakaszán a 19. sz.-ban még számos úszó vízimalom dolgozott, és a folyó, valamint annak ártere bőséges halfogást biztosított.
A virtuálisan elérhetővé tett kiállításrész a Dunához fűződő tevékenységeket, szokásokat mutatja be, az évszázadok alatt megőrzött tárgyakon és dokumentumokon keresztül (mint pl. halászat, hajósélet, révátkelés, dunai mosás, fürdés stb.).
Nepomuki Szent János, a „vízenjárók” védőszentjének májusi ünnepét mindenkor nagy pompával tartották meg. A hagyományt az 1990-es évek elején újra felelevenítették, és ’jánoskázás’ néven
azóta minden évben megrendezik. Az esemény nagy népszerűségnek örvend Mohács és vidéke lakosságának körében, melyre rendszerint más Duna-menti országból is érkeznek vendégek.
A szabad kiállításrésszel szemben található vitrinsor Mohács város soknemzetiségű lakosságának történetéből és néprajzából ad ízelítőt.

A Kanizsai Dorottya Múzeum elérhetőségei:
E-mail: muzeum@mohacs.hu
Facebook oldal: https://www.facebook.com/KanizsaiDorottyaMuzeumMohacs/
Instagram: @kdmmohacs
Honlap: http://www.kanizsaidorottyamuzeum.hu/
#muzeumozzaszobadbol
May 8, 2020
ArtMade with Tour Creator
Works with Google Expeditions
Public
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu