Poly will be shutting down forever on June 30, 2021. Uploads will be turned off April 30, 2021. Download your library. Visit our Help Center for more information.
Busójárás másképp
4 likes
1,318 views
Share
Busójárás másképp
4 likes
1,318 views
2020. február 20-án nyílt meg „Busójárás másképp – Farsangi népszokásunk művészeti alkotásokban” címmel új időszaki kiállításunk.
Mohács egyedülálló farsangi népszokása – a busójárás – a városban élő, vagy az ahhoz kötődő művészek közül szinte mindenkit megérintett, és megihletett. A tárlaton országosan és regionálisan elismert mohácsi, illetve Mohácsról elszármazott képző-, és iparművészek e témában, különböző művészeti stílusban, és technikával készült alkotásai láthatók.
A mohácsi busójárás a téltemető, tavaszváró, termékenység-varázsló rítusok és maszkos alakoskodások családjába tartozik. A birkabőr bundába öltözött, bőrbocskort és bütykös harisnyát viselő busók fából készült rémisztő maszkokkal rejtik el kilétüket, hogy játékos, vidám csínytevéseiket inkognitóban végezhessék, miközben hangkeltő eszközeikkel a telet igyekeznek elűzni.
A mohácsi sokácok (horvátok) egykori farsangi alakoskodó szokása – melyet balkáni őshazájukból hoztak magukkal a 17. század végén, 18. század elején – az elmúlt bő 300 év egyházi és világi tiltásai, retorziói ellenére fennmaradt, olyannyira hogy napjainkra a mohácsi identitás meghatározó elemévé vált, a városban élők nemzetiségi hovatartozásától függetlenül. A népszokás 2009. szeptember 30-án felkerült „Az Emberiség Szellemi Kulturális Örökségének” reprezentatív listájára (UNESCO), 2012-ben pedig a Hungarikumok Gyűjteményében is helyet kapott.
A mohácsi busójárás egy nagyon mély, nemcsak a középkorig, hanem még korábbra visszanyúló, és egy nagyobb régióban elterjedt szokáshagyomány része. E máig élő tradíció a századokon átívelő, ősi gyökereit megőrző, mégis dinamikusan változó és épp emiatt máig életképes szellemi kulturális örökség tökéletes példája, mely rámutat arra, hogy a különböző farsangi alakoskodó szokások nyilvánvaló és jól látható különbségei ellenére Európa, de különösen Közép-, és Dél-Európa, valamint a Balkán népeit milyen szoros kulturális kapcsolatok kötik össze.
A Kanizsai Dorottya Múzeum elérhetőségei:
E-mail: muzeum@mohacs.hu
Facebook oldal: https://www.facebook.com/KanizsaiDorottyaMuzeumMohacs/
Honlap: http://www.kanizsaidorottyamuzeum.hu/
Mar 24, 2020
ArtMade with Tour Creator
Works with Google Expeditions
Public
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu